O nas
O nas
O nas
O nas
O nas
O nas
O nas
O nas
O nas

SMUTEČNÍ SÍŇ

Team: Martin Šilhan, Jiří Papoušek
Místo: Valašské Meziříčí
Status: Soutěž
Rok: 2014

Parcela určená pro stavbu smuteční síně na hřbitově ve svahu, která sousedí s parkovištěm, čerpací stanicí, nepříliš kvalitní zástavbou rodinných domů a budovou pohřební služby pochybného výrazu, přináší otázku jak se chovat na místě, kde není příliš povznášející okolí. Kvalita, kterou toto místo přináší, je výhled na vzdálený reliéf kopců za městem, avšak značně omezen a rozptylován průmyslovou zónou, komíny a triviálním nákupním centrem. Všechny zmíněné faktory a limity byly natolik silné, že daly vzniknout myšlence uzavřenosti do sebe sama, pocitu intimnosti s pouhým náznakem prostoupení okolní krajiny a světla dovnitř, při okamžiku posledního rozloučení se zesnulým. Uzavřenost, světlo a krajina se tedy staly hlavním tématem pro rozvíjení návrhu jakési hrobky, v níž jsme spolu se zesnulým na čas uzavřeni, izolováni od okolí, a můžeme se tak se svým nejbližším naposledy důstojně rozloučit.

< zpět na projekty