O nas
O nas
O nas
O nas
O nas
O nas
O nas
O nas
O nas
O nas
O nas
O nas
O nas
O nas

ADAPTACE MALÉHO KLUBU

Team: Martin Šilhan, Jiří Papoušek, Jiří Valenta (DSP, DPS)
Místo: Ostravice
Status: Studie, DSP, DPS, AD
Rok: 2016

Cílem přeměny objektu malého klubu golfového resortu a zároveň jednoznačným zadáním ze strany investora, je nalezení nové formy využití v podobě nových ubytovacích kapacit v poměrně velkém objemu stavby, který byl doposud užíván spíše částečně, a svým provozem nepřinášel tížený efekt jak z hlediska ekonomiky provozu, tak i z hlediska prvotně plánované funkce. To vše při zachování vnějšího výrazu a podoby domu a s možností změny pouze v interiéru. Přeměna objektu se tedy týká pouze interiéru a jeho nové dispoziční řešení se tak v maximální možné míře snaží zohlednit objemovou kapacitu, kterou objekt nabízí. V přízemí se nachází vstupní společenská hala s možností vstupu do jednotlivých pokojů, dále schodiště vedoucí do druhého patra, tři pokoje a jeden apartmán. Architektonická koncepce důmyslně otáčí jednotlivé pokoje a terasy k nim přidružené vždy na různé strany objektu s výhodou intimity. Společenská hala poté naopak umístěná v centrálním prostoru domu, jednotlivé pokoje spojuje a nabízí možnosti pro společenské události. V druhém patře se nachází poměrně velkoryse pojaté apartmány, jež se svým prostorem otevírají, jak do celého podkroví, tak i svým velkým prosklením ve štítech do krajiny, díky kterému se budoucím návštěvníkům naskýtají výhledy do golfového areálu a na panorama Lysé Hory. Ono zmíněné panorama Lysé Hory a dalších blízkých vrcholů jsou výtvarnou ilustrací každého z pokojů, které dále stačí ve své jednoduchosti doplnit pouze jedním solitérem například v podobě křesla, nebo ikonické židle. Celková kapacita návrhu je pro 18 ubytovaných z toho pro 6 na přistýlkách (sklopných, plnohodnotných postelích) v apartmánech. Všudypřítomné dřevěné obklady napuštěné voskem dávají pocit útulnosti. Světlost pokojů zůstává zachována s velkými okenními výplněmi. Pohodlné velké postele a na míru připravené skříně chytře ukrývající kuchyňky a šatníky jsou barevně sladěny s obkladem stěn, tato jednotnost prostupující celým interiérem navozuje pocit klidu a prázdninové pohody. V detailech jednoduché zařizovací prostředky podtrhují celý charakter návrhu.  Stávající ubytovací kapacity areálu, jsou laděny velmi podobně, i z jisté reminiscence na tento styl pro zachování kontinuálního výrazu všech staveb v areálu je interiér laděn střízlivě a v obdobném - snad jen mírně do soudobé jednoduchosti a elegance posunutém střihu.

< zpět na projekty