O nas
O nas
O nas
O nas
O nas
O nas
O nas
O nas
O nas
O nas
O nas
O nas
O nas

DŮM NA KOPCI

Team: Martin Šilhan, Jiří Papoušek
Místo: Kozlany
Status: Studie
Rok: 2019

Studie řeší návrh nového rodinného domu v obci Kozlany v okrese Vyškov. Pozemek pro stavbu nového rodinného domu se nachází v jižním cípu obce, v nové oblasti alokované pro bydlení v rodinných domech, na vrcholu svahu s výhledem na celou obec a krajinu. Úzká parcela předurčuje konfiguraci stavebního programu do úzkého štíhlého domu, vzhledem k výraznému svahu, je stavební program alokován do dvou nadzemních podlaží, tím je výsledný objem kompaktnější a s požadavky na finanční hledisko také lépe uchopitelný. Nekomplikovaný stavební program čítající obytnou část s jídelnou a kuchyní, dva pokoje a jednu ložnici dal vzniknout jednoduchému dispozičnímu řešení vloženému do kubického objemu dvoupodlažního objektu. Celková zastavěná plocha domu je tedy 87 m2 a užitná plocha domu je 128 m2. Objekt je 14,5 m dlouhý a 6 m široký. Přes malé rozměry, ale poskytuje spektrum prostor, které jsou originálně řešeny. Spodní podlaží se vstupem nabídne tři úrovně a tři světlé výšky prostor – nejnižší 2,35 m ve vstupu u šatny a v technických místnostech, vyšší střední pasáž s kuchyní 2,8 m vysokou a jídelnou otevřenou do 2 NP a nejvyšší prostor obývacího pokoje 3,25 m. Postupné zvýšení světlé výšky objektu směrem po svahu dominuje v prostoru nejčastěji užívaném. Obestavěný prostor tímto neroste a s výhodou lze dosáhnout velkorysosti vzdušnosti, kterou bychom si často spojovali prvoplánově s mnohem většími a luxusnějšími domy. Spodní podlaží je doplněno spíží, toaletou, šatnou a technickou místností. Jednoramenné křivočaré schodiště z nejvyšší úrovně 1 NP připojuje prostory ve 2NP, kde nalezneme dva dětské pokoje, ložnici s velkorysou šatnou a koupelnu. Ložnice je spolu s koupelnou propojena skrze otevřenou střešní terasu, která i malým užitným prostorům přidává nové spektrum možností – z utilitárních kabin se stávají prostory pro život a odpočinek. Objekt je doplněn krytým stáním pro dva automobily spolu s venkovním skladem na zahradní techniku, kola a další příslušenství. V prostoru při východní podélné stěně je vymezena domem a přístřeškem pro auta rekreační část zahrady s posezením přirozeně stíněným od pohledů z ulice i boku, terasa je doplněna bazénem.

 

< zpět na projekty